„malá země velkých bílých vín“
Území Francie při hranici s Německem jižně od Štrasburku, levý břeh Rýna, podhůří Vogéz. Moře svažitých vinic sahající až k mlžnému obzoru. Městečka a vesnice se staletou historií, domy z hrázděného zdiva. Pás zázračné půdy, táhnoucí se 130 kilometrů od severu k jihu a 15 kilometrů od východu k západu, půdy jako stvořené pro pěstování fascinujících bílých vín. Každá sklenka dobrého alsaského v sobě skrývá kytici vůní a celou kaskádu chuťových zážitků.
V Alsasku, a pak už jen regionu Jura, na rozdíl od zbytku Francie, je celý systém produkce a názvosloví postaven na vinných odrůdách. Na zdejších vinicích se pěstují zejména odrůdy bílé: Sylvaner, Pinot Blanc, Riesling, Pinot Gris, Muskat, Gewurztraminer. Z červených Pinot Noir. Jen čtyři z nich zákon povoluje pro pěstování v nejlepších polohách, tedy na vinicích kategorie Grands Crus. Jsou to Riesling, Pinot Gris, Muskat a Gewurztraminer.
Každý vinař dělá několik typů vín, určených pro různé příležitosti. V Alsasku se ustálilo následující pojetí:
Clasic, někdy také Sélection – suchá, ovocná, svěží vína. Ideální pro odpolední posezení s lehkým jídlem, s dobrými přáteli, v dobrém rozmaru. Označení nebývá vždy na etiketách uvedeno.
Réserve – suchá, tělnatá vína, která výborně doprovodí sváteční jídlo či podobnou příležitost.
Prestige – plná, vyzrálá vína, která se vyznačují osobitým přístupem vinaře. Pocházejí vždy z dobrých poloh, někdy ze sousedství Grands Crus. Vynikající pro slavnostní chvíle, posezení s přáteli, kterému chcete dodat punc osobitosti, stejně jako k samotářskému vychutnání životní pohody.
Lieux-Dits – vybrané polohy (obdoba Premier Crus v Burgundsku) – vína z prvotřídních vinic, ceněná pro svůj osobitý charakter. Na etiketách je vždy jméno vinice. Tato vína mívají velmi zajímavý poměr mezi cenou a kvalitou.
Grands Crus – nejlepší polohy – dokonalá vína s originálním výrazem nejvýše klasifikované vinice. Ideální když chcete zdůraznit svou velkorysost či význam příležitosti, nebo hledáte výjimečné potěšení, ať už je to osamělá meditace nebo čas strávený s dobrými přáteli. S víny této úrovně vychutnáváte život plnými doušky. Čím častěji, tím lépe. V Alsasku je 51 vinic s klasifikací Grand Cru.
Vendage Tardive a Sélection de Grains Nobles – pozdní sběr a výběr z nejlepších bobulí jsou vína sladká, opulentní, přepychová. Jako desert při zcela výjimečných příležitostech jsou vrcholem vinného menu, na který se těžko zapomíná.
Crémant D´Alsace – sekt kvašený klasickou šampaňskou metodou je dobrou příležitostí jak získat výborný francouzský sekt za cenu několikrát nižší než je obvyklé právě v Šampani.
Alsaským bílým vínům svědčí při podávání teplota okolo 12°C,
pro Crémant se doporučuje 6 až 9°C
|