Domaine Didier Montchovet je rodinné vinařství, založené v roce 1984 v malé vesnici Nantoux, ležící v klínu vinorodých svahů Hautes Côtes de Beaune v sousedství slavných burgundských obcí Mersault, Volnay a Pomard. Vinice v okolí Nantoux patří v oblasti Hautes Côtes de Beaune k těm nejlepším. Didier Montchovet hospodaří od samého počátku biodynamickou metodou, tedy bez použití chemických přípravků, s podporou přirozené fauny a flóry na vinicích i ve sklepě a s respektem k planetárním cyklům. Sklizeň hroznů probíhá ručně a všechny následující procesy ve sklepě jsou pod osobním dohledem vinaře. Výsledkem jsou mocná, autentická vína typicky burgundského charakteru. Každý doušek přináší zážitek pocházející z kraje nejlepších vinic na světě.
Domaine Didier Montchovet je držitelem biodynamické certifikace Demeter.
![](images/montchovet_vina.jpg)
Sortiment vín
![](images/montchovet_vinice.jpg)
Vinice
![](images/montchovet_vinarstvi.jpg)
Budova vinařství
![](images/montchovet_kun.jpg)
Kůň Gilbert při práci
Burgundským bílým vínům svědčí při podávání teplota 10 až 12°C.
ročník 2009 360,- Kč
![](images/hcbblanc.jpg)
Odrůda Chardonnay. Hrozny pro toto víno jsou sklízeny z keřů starých 6 až 30 let rostoucích na vápenité půdě. Kvašení probíhá v dubových sudech. Vůně je typicky odrůdová se stopou dýmu a bílých lanýžů. Chuť je mohutná, výrazná, s dlouhým závěrem.
Gastronomie :
Hodí se k rybě s omáčkou nebo na grilu, k jemným úpravám masa – třeba se smetanovou omáčkou. Servírujte vychlazené na teplotu okolo 12°C
Archivace :
3 ž 10 let.
Burgundským červeným vínům z odrůdy Pinot Noir svědčí při podávání teplota 14 až 16°C, vínům z odrůdy Gamay 8 až 10°C.
ročník 2011 190,- Kč
![](images/BourgogneGrandOrdinaire.jpg)
Víno z hroznů odrůdy Gamay, sklizených z keřů starých 50 let, rostoucích v hlinitovápenité půdě. Nádherně ovocné lehké červené víno za jehož douškem si s chutí mlasknete jazykem o patro.
Gastronomie :
Skvělé k uzeninám, studeným předkrmům, jednoduchým úpravám mletého masa. Skvělé víno na piknik. Servírujte vychlazené na teplotu okolo 9°C
Archivace :
Vypít do 2 let.
ročník 2009 360,- Kč
![](images/hcbrouge.jpg)
Víno z hroznů odrůdy Pinot Noir, sklizených z keřů starých 5 až 50 let, rostoucích v hlinitovápenité půdě. Zraje v starých dubových sudech 12 měsíců i více. Vyniká dokonalou harmonií vůně a chuti drobného červeného ovoce s tóny dřeva. Servírujte vychlazené na teplotu okolo 14°C.
Gastronomie :
Hodí se k tmavému masu a zvěřině na grilu i v omáčce.
Archivace :
5 až 6 let
Upozornění :
Velmi dobrý poměr kvalita/cena.
ročník 2005 830,- Kč
![](images/BeauneAuxCoucherias.jpg)
Víno lisované z hroznů odrůdy Pinot Noir sklizených z keřů starých 5 až 50 let rostoucích na hlinitovápenité půdě se sypkou strukturou prvotřídní vinice kategorie Premiers Crus (1er Crus). Zraje v starých dubových sudech 10 až 20 měsíců. Víno se vyznačují širokou a zajímavou škálou vůní a chutí ukončenou mocným a dlouhým závěrem. Výborný ročník!
Aux Coucherias je výše položený jižní svah a vína odtud bývají elegantní, aromatická a „lehkonohá“.
Gastronomie :
Podávejte k výrazně upraveným tmavým masům, zvěřině, pokrmům s lanýži... Výborně obstojí na slavnostní tabuli. Servírujte vychlazené na teplotu okolo 16°C.
Archivace :
Vydrží ve sklepě až 15 let, pro pití nejlepší od 5 do 15 let.
ročník 1998 990,- Kč
![](images/pommard.jpg)
Víno z hroznů odrůdy Pinot Noir, sklizených z vinice patřící k světoznámé vesnici Pommard, z keřů starých 40 let, rostoucích v ojedinělém terénu. Hlinitovápenitá půda je tu navrstvena nad podložím, které tvoří souvislá vápencová deska. Zraje v starých dubových sudech 10 až 20 měsíců. Vína Pommardu jsou věhlasná pro svůj specifický styl; jsou temná, opojná, v mládí až drsná. Jejich chuť připomíná „hrom za teplého podzimního večera“. Jsou to vína zrozená pro archivaci.
Gastronomie :
Toto již krásně vyzrálé víno se hodí k jemnějším úpravám červeného masa, ke grilované drůbeži a zvěřině, k zajíci na černo, k bažantu nebo jehněčímu a také k výrazným sýrům typu Epoisses, Livarot, Pont-l'Evêque. Servírujte vychlazené na teplotu okolo 16°C.
Archivace :
10 let i více, nejlepší v době mezi 7. a 15. rokem. Výborné ročníky, mezi něž se řadí i 1998, je možné archivovat ještě déle.
|