Domaine Didier Montchovet je rodinné vinařství, založené v roce 1984 v malé vesnici Nantoux, ležící v klínu vinorodých svahů Hautes Côtes de Beaune v sousedství slavných burgundských obcí Mersault, Volnay a Pomard. Vinice v okolí Nantoux patří v oblasti Hautes Côtes de Beaune k těm nejlepším. Didier Montchovet hospodaří od samého počátku biodynamickou metodou, tedy bez použití chemických přípravků, s podporou přirozené fauny a flóry na vinicích i ve sklepě a s respektem k planetárním cyklům. Sklizeň hroznů probíhá ručně a všechny následující procesy ve sklepě jsou pod osobním dohledem vinaře. Výsledkem jsou mocná, autentická vína typicky burgundského charakteru. Každý doušek přináší zážitek pocházející z kraje nejlepších vinic na světě.
Domaine Didier Montchovet je držitelem biodynamické certifikace Demeter.
Sortiment vín
Vinice
Budova vinařství
Kůň Gilbert při práci
Burgundským bílým vínům svědčí při podávání teplota 10 až 12°C.
ročník 2009 360,- Kč
Odrůda Chardonnay. Hrozny pro toto víno jsou sklízeny z keřů starých 6 až 30 let rostoucích na vápenité půdě. Kvašení probíhá v dubových sudech. Vůně je typicky odrůdová se stopou dýmu a bílých lanýžů. Chuť je mohutná, výrazná, s dlouhým závěrem.
Gastronomie :
Hodí se k rybě s omáčkou nebo na grilu, k jemným úpravám masa – třeba se smetanovou omáčkou. Servírujte vychlazené na teplotu okolo 12°C
Archivace :
3 ž 10 let.
Burgundským červeným vínům z odrůdy Pinot Noir svědčí při podávání teplota 14 až 16°C, vínům z odrůdy Gamay 8 až 10°C.
ročník 2011 190,- Kč
Víno z hroznů odrůdy Gamay, sklizených z keřů starých 50 let, rostoucích v hlinitovápenité půdě. Nádherně ovocné lehké červené víno za jehož douškem si s chutí mlasknete jazykem o patro.
Gastronomie :
Skvělé k uzeninám, studeným předkrmům, jednoduchým úpravám mletého masa. Skvělé víno na piknik. Servírujte vychlazené na teplotu okolo 9°C
Archivace :
Vypít do 2 let.
ročník 2009 360,- Kč
Víno z hroznů odrůdy Pinot Noir, sklizených z keřů starých 5 až 50 let, rostoucích v hlinitovápenité půdě. Zraje v starých dubových sudech 12 měsíců i více. Vyniká dokonalou harmonií vůně a chuti drobného červeného ovoce s tóny dřeva. Servírujte vychlazené na teplotu okolo 14°C.
Gastronomie :
Hodí se k tmavému masu a zvěřině na grilu i v omáčce.
Archivace :
5 až 6 let
Upozornění :
Velmi dobrý poměr kvalita/cena.
ročník 2005 830,- Kč
Víno lisované z hroznů odrůdy Pinot Noir sklizených z keřů starých 5 až 50 let rostoucích na hlinitovápenité půdě se sypkou strukturou prvotřídní vinice kategorie Premiers Crus (1er Crus). Zraje v starých dubových sudech 10 až 20 měsíců. Víno se vyznačují širokou a zajímavou škálou vůní a chutí ukončenou mocným a dlouhým závěrem. Výborný ročník!
Aux Coucherias je výše položený jižní svah a vína odtud bývají elegantní, aromatická a „lehkonohá“.
Gastronomie :
Podávejte k výrazně upraveným tmavým masům, zvěřině, pokrmům s lanýži... Výborně obstojí na slavnostní tabuli. Servírujte vychlazené na teplotu okolo 16°C.
Archivace :
Vydrží ve sklepě až 15 let, pro pití nejlepší od 5 do 15 let.
ročník 1998 990,- Kč
Víno z hroznů odrůdy Pinot Noir, sklizených z vinice patřící k světoznámé vesnici Pommard, z keřů starých 40 let, rostoucích v ojedinělém terénu. Hlinitovápenitá půda je tu navrstvena nad podložím, které tvoří souvislá vápencová deska. Zraje v starých dubových sudech 10 až 20 měsíců. Vína Pommardu jsou věhlasná pro svůj specifický styl; jsou temná, opojná, v mládí až drsná. Jejich chuť připomíná „hrom za teplého podzimního večera“. Jsou to vína zrozená pro archivaci.
Gastronomie :
Toto již krásně vyzrálé víno se hodí k jemnějším úpravám červeného masa, ke grilované drůbeži a zvěřině, k zajíci na černo, k bažantu nebo jehněčímu a také k výrazným sýrům typu Epoisses, Livarot, Pont-l'Evêque. Servírujte vychlazené na teplotu okolo 16°C.
Archivace :
10 let i více, nejlepší v době mezi 7. a 15. rokem. Výborné ročníky, mezi něž se řadí i 1998, je možné archivovat ještě déle.
|